Recents in Beach

Η επιστήμη για τις επιθανάτιες εμπειρίες

Μια νέα μελέτη εντοπίζει ότι τα άτομα που είχαν κάποια επιθανάτια εμπειρία είναι γενικά πιο πιθανό να δυσκολεύονται να διαχωρίσουν τον ύπνο από την εγρήγορση (επαγρύπνηση).

Οι ερευνητές τεκμηρίωσαν την έρευνά τους πάνω σε 55 άτομα που είχαν μια επιθανάτια εμπειρία (NDE) και 55 που δεν είχαν. Η εμπειρία ορίστηκε σαν ένα επεισόδιο που απείλησε τη ζωή, όπως ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα ή μια καρδιακή προσβολή όπου το πρόσωπο γνώρισε μια ποικιλία από συναισθήματα. Περίπου το 60 τοις εκατό που είχαν μια εμπειρία NDE το REM (rapid-eye movement) είχαν συνείδηση, ως ξύπνιοι όπως διαπιστώθηκε από τη μελέτη.

Οι τραυματικές εμπειρίες αυτών των ατόμων, που δεν ήταν σε θέση να κινούνται (διαπιστώθηκε μια αδυναμία στα άκρα), δεν ήταν επίσης σε θέση να ακούσουν ήχους που άκουγε την ίδια στιγμή κάποιος άλλος, υπήρξε δηλαδή μια γενική αναστολή οργανικών λειτουργιών.

Η ανθρώπινη διέγερση του συστήματος, ενεργοποιεί το στέλεχος του εγκεφάλου, ένα πρωταρχικό σύστημα ελέγχου που διαχειρίζεται τις άλλες ζωτικές λειτουργίες, πως παλμούς και αναπνοή. Όλοι μας έχουμε έναν εγκεφαλικό διακόπτη, που ρυθμίζει το σύστημα μεταξύ ύπνου και ξύπνιου εξηγεί ο ερευνητής νευρολόγος Kevin Nelson, στο Πανεπιστήμιο Kentucky στο Lexington.

Στα άτομα που είχαν ένα NDE, ο διακόπτης είναι πιθανότερο να δημιούργησε ένα «κομφούζιο» στα δύο ημισφαίρια. Η επιθανάτια εμπειρία θεωρείται από ορισμένους ως αποδεικτικά στοιχεία για τον μεταφυσικό κύκλο. Ωστόσο, από το να βρεθεί κάποιος κοντά στο θάνατο έως τη διαπίστωση πως είναι κλινικά νεκρός, έχει περιγραφεί πως έχει την ίδια τρομακτική αίσθηση, λέει ο Kevin Nelson.

Ο κλινικά νεκρός περιγράφει το ίδιο τρομακτικές αισθήσεις, ωστόσο. Ο Νέλσον λέει ότι περίπου το 10 τοις εκατό των ασθενών που έπαθαν καρδιακή προσβολή και επιβιώνουν είχαν μια NDE κατά τη διάρκεια του συμβάντος.

Σε μια ολλανδική μελέτη 344 ασθενών καρδιακών παθήσεων περίπου το 62% επανέρχεται μετά τη διαπίστωση της "κλινικά νεκρής φάσης" τους ασθενούς. Το 18% ανέφερε μια εμπειρία NDE. "Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της κατάστασης REM είναι η ενεργοποίηση του οπτικού συστήματος," είπε ο Nelson. Ενώ η κατάσταση "REM, θα μπορούσε να προωθήσει τα εξέχοντα οπτικά φαινόμενα ως επιθανάτια εμπειρία".

Η νέα μελέτη δεν απαντά στο ερώτημα του κατά πόσον μια επιθανάτια εμπειρία έχει μια βάση βιολογική και όχι μεταφυσική, ο Νέλσον είπε, αλλά προτίθεται να προχωρήσει την έρευνα σε μια προσπάθεια να διευθετηθεί το θέμα.

Υπάρχουν αποδείξεις και οι επιστήμονες επιμένουν, ότι βιολογία και μεταφυσικά φαινόμενα, συγκλίνουν.

newsbomb.gr