Recents in Beach

Φωτοβολταϊκά με λιγότερο πυρίτιο

Η εταιρία κατασκευής εξοπλισμού φωτοβολταϊκών «Twin Creeks Technologies Inc.» ανέπτυξε ένα μηχάνημα που μπορεί να μειώσει κατά 90% την ποσότητα πυριτίου που απαιτείται για να φτιαχτεί ένας ηλιακός συλλέκτης, αυξάνοντας το περιθώριο κέρδους των παραγωγών.


Ειδικότερα, το συγκεκριμένο μηχάνημα παράγει πλακίδια πυριτίου που δεν ξεπερνούν σε πάχος το 1/10 των συμβατικών, γεγονός που μειώνει το κόστος για να κατασκευάζεται περισσότερο προϊόν με λιγότερο υλικό.


Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, το μηχάνημα που παράγει πολύ λεπτά πλακίδια πυριτίου, μπορεί να βοηθήσει τους κατασκευαστές να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους μετά τη μεγάλη πτώση της τιμής των φωτοβολταϊκών κατά 50% εδώ και ένα χρόνο.


Το μηχάνημα, που ονομάζεται «Hyperions», χρησιμοποιεί πρωτόνια, τα οποία «χτυπούν» τις πλάκες πυριτίου και εισέρχονται στο εσωτερικό τους.
Όταν οι πλάκες πυριτίου θερμαίνονται σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες, τα πρωτόνια προκαλούν «μικρορωγμές», με αποτέλεσμα να «ξεφλουδίζονται» τα εξωτερικά στρώματα.


Στο τέλος της διαδικασίας απομένει μια πολύ λεπτή πλάκα πυριτίου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι συμβατικές πλάκες έχουν το δεκαπλάσιο πάχος.
Κάθε μηχάνημα Hyperion μπορεί να παράγει πλάκες 6 megawatt, οπότε για μια γραμμή παραγωγής 100 megawatt χρειάζονται 16 μηχανήματα.


econews.gr